Ontdek de programma’s van DuzaDorp!
DuzaDorp biedt een breed scala aan programma’s. Ontdek hier alle mogelijkheden!
DuzaDorp biedt een breed scala aan programma’s. Ontdek hier alle mogelijkheden!
Jaarlijks organiseert DuzaDorp in samenwerking met gemeenten een Kinderklimaattop. Het doel is om de kinderen van groep 5 en 6 van alle basisscholen in een gemeente te inspireren en te activeren om spelenderwijs en actief bezig te zijn met groen, klimaat en duurzaamheid.
Lees meer
Dit doen wij in de vorm van een wedstrijd, waarbij kinderen creatief kunnen tekenen, knutselen, filmen etc over een duurzaamheidsthema, die van tevoren is bepaald.
In het kort houdt een Kinderklimaattop het volgende in. De gemeente benadert haar basisscholen over dit initiatief. De scholen melden zich aan en de gemeente koppelt deze aan DuzaDorp. Wij verzorgen de gastlessen als kick-off op de scholen en de kinderen gaan in kleine groepjes olv de leerkracht een aantal weken aan de slag. Uit hun midden kiezen de kinderen een uiteindelijke winnaar met het best uitgewerkte idee, die de klas mag vertegenwoordigen op de Kinderklimaattop.
Hierbij mogen de winnaars hun plan presenteren. Deze top wordt gehouden in de raadszaal van de gemeente (soms ook een theater), waarbij de jury bestaat uit een wethouder (Duurzaamheid), een vertegenwoordiger van DuzaDorp, een eventuele kinderburgemeester en een eventuele jeugdbestuurder van een waterschap. Uiteindelijk wint de winnaar een duurzame prijs voor de school, waarbij je kunt denken aan een boom, een groenbak, een deel van groendak etc. In een enkel geval wil de gemeente het beste plan realiteit laten worden in haar gemeente.
Ben je als medewerker van een gemeente of basisschool geïnteresseerd in een Kinderklimaattop? Neem gerust contact met ons op!
Check de video hieronder!
Bekijk hier de video met alle informatie van de Kinderklimaattop. Nieuwsgierig geworden of wil je meer informatie na het kijken van de video, neem dan gerust contact met ons op!
Wil jij meer bomen en/of struiken thuis of op school, ga dan in overleg met je ouders of school naar een gratis afhaallocatie in de buurt. Je kunt natuurlijk ook zelf in een potje van een pit een boom kweken. Ook geïnteresseerd? Lees dan hieronder verder!
Lees meer
Meer Bomen Nu (een initiatief van Urgenda) verzamelt de overdaad aan jonge struiken en bomen in natuur- en groengebieden, en deelt deze uit aan wie er graag wilt planten. Overal in Nederland zijn er afhaalplaatsen van zogenaamde zaailingen, die voor geïnteresseerden gratis een tweede leven kunnen krijgen. Doe dat altijd in overleg met je ouders of je school, want de bomen en struiken moeten natuurlijk wel een mooie leefbare plek krijgen. Marc Rotmans van DuzaDorp is als regio-coördinator aangesloten bij Meer Bomen Nu en verantwoordelijk voor de afhaallocaties in Zuid-Holland. Ook vlakbij de vestiging van Stichting Duza hebben wij een bomenhub, namelijk op De Zelling in Hendrik-Ido-Ambacht (industrieterrein Sandeling). Zie de foto hierboven.
Wil je thuis of op school van een pit een boom kweken, vindt dan hier en hier de leskaarten voor bijvoorbeeld het kweken van fruit-en notenbomen.
De Duza’s zijn verdwaald! Wil jij ze helpen? Doe de speurtocht en help de Duza’s om DuzaDorp terug te vinden!
Lees meer
Het doel van de speurtocht is om de Duza’s te helpen om terug te komen naar DuzaDorp (een plek op de camping, in de straat, wijk, speeltuin, bos enzovoorts). Als alle Duza’s zijn gevonden en teruggebracht naar DuzaDorp, zorg je dat de kinderen een leuke verrassing krijgen. Bijvoorbeeld een Duza pakket of iets anders.
Download de speurtocht hier en beleef een leuke middag in de vakantie, in het bos, op de camping, in de straat, noem maar op.
Deze activiteit is geschikt voor groep 2 t/m 6 en is kosteloos.
Mail naar info@DuzaDorp.nl voor meer informatie of om dit in te plannen.
Wil jij op jouw school een duurzaam groenblauw schoolplein? Ja, tip jouw meester of juf dan op de DuzaDorp website.
Lees meer
In heel Nederland zijn er initiatieven voor de ontwikkeling van groenblauwe schoolpleinen. Niet alleen bij nieuwe scholen, maar juist bij de bestaande scholen worden betegelde grijze pleinen duurzaam omgevormd. De groenblauwe schoolpleinen zijn natuurlijke schoolpleinen, waar kinderen spelenderwijs groen (bomen, struiken, planten) en water ontdekken, waar het in de zomer lekker koel is, waar het water de grond in kan zakken en overtollig water in zogenaamde wadi’s wordt opgevangen. Vaak zijn er voor scholen subsidies beschikbaar via een samenwerking met de gemeente, het waterschap, het waterleidingbedrijf en in een enkel geval de provincie. Eén van die initiatieven wordt in Noord-en Midden-Limburg verzorgd door de Groenblauwe Revolutie Schoolpleinen aldaar. Mocht je als leerkracht interesse hebben in een duurzaam schoolplein en je wilt je school/klas betrekken in de voorbereiding hiervan, zie dan de diverse werkbladen midden-en bovenbouw en video’s op hun website.
Heeft jouw school interesse in een groenblauw schoolplein, neem dan contact met ons op. Vaak kunnen we je goed op weg helpen in je regio.
Weet jij wat voor bodem er rond jouw school, sportclub of huis zit? En waar Bas Boom het beste op kan groeien? Doe onderzoek als een echte professor!
Lees meer
Kinderen vinden het heerlijk om buiten te zijn. Alleen vergeten ze het soms, met al het leuks wat er binnen te doen is. De DuzaDorp natuurproefjes zorgen voor een leuke buitenactiviteit waarbij je spelenderwijs dingen ontdekt.
Als een echte professor ga je met een groep kinderen (max 30) aan de slag met verschillende proefjes. Wat voor grondsoort ligt er rond je woning, school of in de wijk? Op wat voor manier laat het regen door? Wat kan er goed op groeien en wat niet? Hoe filter je water? Smaakt water overal hetzelfde? Genoeg te ontdekken!
Voor kinderen van groep 5 t/m groep 8 en kosteloos.
Mail naar info@DuzaDorp.nl voor meer informatie of om dit in te plannen.
Kunnen jullie je indenken, wat de bewoners van DuzaDorp zoal meemaken? Schrijf er met elkaar verhalen over. Wie weet bundelen we het tot een kinderboek!
Lees meer
Zal Zoë Zonnepaneel het de hele dag zo bloedheet hebben? En wat ziet ze zoal in de lucht? Wolken in allerlei vormen, een vogel die een poepje op haar laat…Enne: hoe zet ze zonlicht eigenlijk om tot iets wat een lampje laat branden? De bewoners van DuzaDorp maken van alles mee. Tijdens de korte les “verhalen schrijven”, kiezen kinderen een bewoner van DuzaDorp, waar ze graag een verhaal over willen schrijven. Ze leren hoe je een ‘personage opbouwt’ en hoe je een verhaal begint en eindigt. Wanneer alle verhalen geschreven zijn, bestaat de kans dat dit wordt gebundeld in een echt kinderboek!
Zo zijn kinderen spelenderwijs bezig met thema’s en oplossingen rondom duurzaamheid én ontwikkelen ze schrijfvaardigheid.
Voor kinderen van groep 4 t/m groep 8. Kosteloos of tegen een kleine vergoeding.
Mail naar info@DuzaDorp.nl voor meer informatie of om dit in te plannen.
Wil jij een moestuin op school of thuis, ga dan in overleg met school of je ouders.
Lees meer
Met een moestuin op school ontdekken en beleven kinderen het hele proces van zaadje tot oogst, van groenten, fruit en kruiden. Door met elkaar te zaaien, onderhouden, oogsten en eventueel lekker te koken krijgen kinderen meer kennis over voedsel zodat ze leren zelf gezonde en duurzame keuzes te maken. Er zijn diverse lespakketten ontwikkeld die scholen kunnen gebruiken. Het Jong Leren Eten programma is een samenwerking tussen o.a. de overheid, maatschappelijke organisaties en scholen en biedt veel inspiratie om op school mee aan de slag te gaan (zie www.jonglereneten.nl). Ook zijn er subsidies beschikbaar om op school een moestuinproject mogelijk te maken.
Interesse? Neem contact op met DuzaDorp.
Weten jullie een nieuwe Duza te ontwerpen? Misschien wint jouw school wel een groene prijs!
Lees meer
Kinderen leren veel van elkaar, wanneer ze samen met natuur, duurzaamheid en de Duza’s bezig zijn!
Tijdens de DuzaDorpwedstrijd maken kinderen (groep 3-8) kennis met de bewoners, ofwel ‘Duza’s’. Hoe draagt Zoë Zonnepaneel of Wally Windmolen bij aan een beter leefklimaat voor iedereen? Kinderen worden uitgenodigd om met hun klasgenootjes nieuwe bewoners van DuzaDorp te tekenen, te beschrijven, te knutselen, te filmen… Nadat de mooiste, leukste, meest gave Duza’s zijn uitgewerkt, kunnen ze deze presenteren aan ons, aan de meesters en juffen zelf of aan de gemeente (bijvoorbeeld tijdens de KinderKlimaattop).
Een duurzaamheidswedstijd dus, speciaal voor kinderen in het basisonderwijs!
Elke klas die meedoet maakt kans op een vergroening van school, zoals een boom of een groen dak!
Deze activiteit is geschikt voor groep 3 t/m 8 en is kosteloos.
Mail naar info@DuzaDorp.nl voor meer informatie of om dit in te plannen.
DuzaDorp werkt nauw samen met Planeet in Actie! Zij organiseert lespakketten voor groep 7/8 en de 1e en 2e klas VO. Benieuwd naar meer? Lees snel meer hierover!
Lees meer
Je wilt je leerlingen laten kennismaken met duurzame thema’s als circulaire economie, vervuiling en opwarming van de aarde. Maar hoe maak je deze moeilijke onderwerpen makkelijk? Wij helpen je daarbij met een kant-en-klaar lespakket.
Samen komen we in actie voor onze planeet!
Met Planeet in Actie leren kinderen in vijf weken over klimaatverandering, verwoestijning en vervuiling én maken ze kennis met oplossingen daarvoor.
De lespakketten richten zich op:
Planeet in actie richt zich op kinderen van groep 7/8 en de 1e en 2e klas van de middelbare school.
De gastcolleges worden uitgevoerd door vrijwilligers en zijn daarom meestal kosteloos.
Meer weten? Kijk op www.planeetinactie.nl
Wil je iets aanbieden voor verschillende leeftijden? Mail dan naar info@DuzaDorp.nl.
Naast bovenstaande activiteiten, doet DuzaDorp zoveel meer! Bij musea, in de natuur, in de wijk: noem maar op! Neem gerust contact op om samen iets te bedenken!
Lees meer
De bewoners van DuzaDorp zijn eindeloos creatief. Samen met de Duza’s kunnen we van alles bedenken om kinderen spelenderwijs met groen en duurzaamheid in contact te laten komen. Voor het museum van de Gemeente Zwijndrecht verzonnen we bijvoorbeeld activiteiten, die aansluiten op de tentoonstelling over water en de watersnoodramp. Voor de gemeente Hendrik-Ido-Ambacht dachten we mee bij het ontwikkelen van een natuurpaspoort. Aan creativiteit geen gebrek. En je hebt zelf vast ook al leuke ideeën!
Mail naar info@DuzaDorp.nl om een afspraak in te plannen.
Woedy is een verstrooide professor, hij is dol op groen, de natuur is groen en de natuur is wonderlijk. Hij laat de kinderen de wonderen zien die hij allemaal tegenkomt in de natuur. Het is ongelofelijk! Maar wat ziet hij nu, het groen neemt af, hoe kan dat nu? De mens wint steeds meer ruimte, de natuur wordt steeds kleiner. Is dat wel de goede weg? Hij gaat met de kinderen op onderzoek uit!
Lees meer
De voorstelling duurt ongeveer 55 minuten. De goochelaar rekent €650,- voor de voorstelling exclusief zijn reiskosten van en naar Amsterdam.