Voor wie is DuzaDorp?
Voor wie is DuzaDorp? DuzaDorp is er voor alle kinderen van Nederland, van 4 t/m 12 jaar. We werken graag samen met iedereen die met kinderen werkt, speelt, sport, muziek maakt, onderwijs geeft en nog veel meer.
Voor wie is DuzaDorp? DuzaDorp is er voor alle kinderen van Nederland, van 4 t/m 12 jaar. We werken graag samen met iedereen die met kinderen werkt, speelt, sport, muziek maakt, onderwijs geeft en nog veel meer.
DuzaDorp organiseert in het basisonderwijs de Duzawedstrijd & nog veel meer (zie Programma’s)
DuzaDorp werkt samen met Planeet in actie voor gastlessen over duurzaamheid voor groepen zeven en acht van de basisschool en de eerste en tweede klas van de middelbare school.
Het spelen en bewegen door kinderen is erg belangrijk, zeker in de buitenlucht én in het groen. Verenigingen en scouting faciliteren deze activiteiten voor kinderen. DuzaDorp kan met haar projecten op maat bewustwording van duurzaamheid op een leuke manier hier aan toevoegen.
DuzaDorp trekt samen met gemeenten en waterschappen op tijdens onder andere de kinderklimaattop. Zie pagina Programma’s.
DuzaDorp heeft samenwerkingsverbanden met woningbouwcorporaties voor het houden van wedstrijden voor kinderen van huurders in aandachtswijken.
DuzaDorp heeft partnerships met diverse bedrijven die hun verantwoording nemen op het gebied van MVO en social impact.
DuzaDorp wordt heel graag benaderd door goede doelen stichtingen of door werknemers van grote bedrijven met een foundation voor de sponsoring van onze activiteiten, zodat ook die stichtingen hun maatschappelijke bijdrage kunnen leveren.
Ondanks dat wij in één van de relatief rijkste landen ter wereld wonen, kennen wij in Nederland ook stille armoede. Deze armoede heeft vaak geen gezicht. Als DuzaDorp willen wij graag die kinderen ook de kans geven om te sporten en te bewegen, waardoor ze zich sneller persoonlijk ontwikkelen. Elk jaareinde bekijkt DuzaDorp of we nog onbenutte gelden vanuit ons duurzaamheidsdoel hebben overgehouden, waarmee wij een enkel kind kunnen helpen. Zie hierna een sprekend voorbeeld.
Sporten bij de Reddingsbrigade via Duzadorp
Reddingsbrigade Hendrik-Ido-Ambacht is een vereniging die als doel heeft hulp te verlenen aan
drenkelingen en het voorkomen van waterongevallen. Dat begint eigenlijk al door op jonge
leeftijd te leren hoe je jezelf en anderen kunt redden in het water. Daarom verzorgt onze
reddingsbrigade wekelijks lessen ‘reddend zwemmen’. Het leuke aan die lessen is dat kinderen
niet alleen op een laagdrempelige en speelse wijze leren om zichzelf en anderen te redden, maar
zichzelf ook op allerlei andere vlakken ontwikkelen. Ze bouwen een goede conditie op, leren
door te zetten, leggen contacten met andere kinderen, leren samen te werken en krijgen meer
zelfvertrouwen. Dit zijn vaardigheden die je niet alleen nodig hebt voor reddingszwemmen,
maar waaraan je ook tijdens je verdere leven iets hebt. Ze vormen een basis voor een gezonde
fysieke en mentale toekomst.
Helaas is sporten niet voor alle kinderen weggelegd. Veel kinderen groeien op in armoede,
waardoor er geen geld is om te sporten. Om hier iets aan te doen, geeft DuzaDorp kinderen die in
armoede leven de kans om te sporten en daarmee gezonder te leven en sociale contacten te
krijgen. Onze reddingsbrigade heeft dit van dichtbij meegemaakt. Dankzij Duzadorp heeft één
van onze leden de afgelopen twee jaar les kunnen volgen en zo een aantal diploma’s behaald. Dit
is erg waardevol en we zijn als vereniging dan ook erg blij met dit initiatief van Duzadorp!
Of je nu een culturele instelling, muziekgebouw, scouting, sportclub of camping bent of een kinderfeestje geeft: we laten kinderen graag overal, op iedere plek spelenderwijs kennis maken met groen & duurzaamheid.
Sophie (9 jaar) schreef met haar klas over de Duza’s van DuzaDorp. Zo begonnen ze samen aan een echt, duurzaam kinderboek!
Henk zat in de jury tijdens een DuzaDorpwedstrijd. Hij beoordeelde meer dan 30 nieuwe DuzaDorpbewoners!
Juf Evelien organiseerde een lessenreeks in Dordrecht voor groep 5/6, met aan het einde een mooie markt met presentaties om het af te sluiten.
Michael (7 jaar) organiseerde een groen kinderfeestje, met 2e hands cadeautjes, een Duza speurtocht en natuurlijk lekker buiten spelen! Ook een Duza speurtocht organiseren? Download de speurtocht hier.
Phileine (9 jaar) leerde hoe je een groen dak aanlegt. Dat kan natuurlijk alleen op een veilig dak, met een hek eromheen (zoals een uitbouw).
Made (11 jaar) is de creatieve winnaar van een wedstrijd in de Van der Pekbuurt, een aandachtswijk in Amsterdam-Noord, en mag 3 jaar gratis gaan sporten.